• Wat is SEA?

    En op wat voor manier kan het mijn bedrijf helpen? 

Wat is SEA? 

SEA (Search Engine Advertising), in het Nederlands ook wel zoekmachine marketing genoemd, is een vorm van marketing waarbij je de allereerste (betaalde) positie in een zoekmachine (zoals Google) probeert te scoren. Jouw landingspagina staat tegen betaling dus bovenaan in de zoekmachine. Met SEA kun je jouw specifieke doelgroep bereiken 

En op wat voor manier kan het mijn bedrijf helpen?

SEA kan jouw bedrijf helpen bij het bereiken van je specifieke doelgroep. Het zorgt voor een grote stijging in het aantal websitebezoeken. Naast SEA kun je met SEO ook toenemend verkeer naar jouw website krijgen. Maar wat is het verschil tussen die twee? Dat lees je hieronder! 

leer meer over zoekmachinemarketing

Google is oppermachtig

Er zijn natuurlijk meerdere zoekmachines waarin je kunt adverteren, zoals Bing of Yahoo. Toch is Google nog steeds veruit de grootste zoekmachine in Nederland (en daarbuiten). Met een marktaandeel van 95% kun je dus niet om Google heen. En zo’n groot kanaal kent natuurlijk veel concurrentie… 

Ga de strijd aan met je concurrenten (in Google dan…)

Blijf de concurrentie voor! 

Advertenties in zoekmachines zie je bovenaan alle organische zoekresultaten, en soms aan de rechterkant (afhankelijk van de zoekterm). Deze posities zijn dus gereserveerd voor advertenties. In Nederland zijn er vooralsnog vooral tekstadverenties te zien. Het onderscheid met organische zoekresultaten is soms lastig te maken, maar bij advertenties staat in de bovenste regel vermeld dat het een advertentie is. Zo ziet dat eruit in Google:

Wat is SEA?
SEO

Het is dus erg belangrijk dat jouw tekst uitblinkt, zodat de bezoeker vanaf het eerste moment geïnteresseerd is. Maar hoe scoor je nou met een goede tekst? Daarvoor moet je eerst jouw doelgroep kennen. Met SEA kun je makkelijk targeten op jouw specifieke doelgroep, dus het is belangrijk dat je hen vertelt wat ze willen horen. 

Daar kun je achter komen met doelgroeponderzoek. Zo weet je hoe je doelgroep over jouw product of dienst denkt, en waar hun behoeftes liggen. Met de resultaten van dat onderzoek kun je je tekst aan die denkwijzes en behoeftes aanpassen. Zo zorg je voor de meest pakkende en relevante meta-description. 

De meta-description is de tekst die onder de link staat in de zoekresultaten. Als deze de doelgroep aanspreekt, is de kans dus groter dat de zoeker op jouw link klikt. Maar hoe kun je de doelgroep het beste aanspreken? 

Bereik jouw doelgroep

SEA-campagnes zet je op in Googles eigen tool: Google Ads. Daarin vind je al de belangrijkste zoekwoorden voor jouw doelgroep, waardoor je daar zelf minder tijd in hoeft te steken. Maar dat wil niet zeggen dat je zelf niets meer hoeft te doen…

Want opvallen, dat doet Google Ads niet voor jou. Je zult dus zelf voor een activerende tekst in de meta-description moeten zorgen die opvalt bij je doelgroep. Daarin is je tone of voice belangrijk. Die bepaalt hoe jouw bedrijf, product of merk ‘klinkt’. Onze tone of voice is een stuk laagdrempeliger dan die van de Belastingdienst, bijvoorbeeld. In die tone of voice leg je vast welke taal je gebruikt, of je de lezer met ‘je’ of ‘u’ aanspreekt en of je bijvoorbeeld grappig, serieus of opgewekt schrijft.

Naast de tone-of-voice moet je natuurlijk helder zijn in welke voordelen jouw product of dienst kan bieden. Welke voordelen zijn belangrijk voor je doelgroep? Waarom moet die lezer nou net op jouw link klikken?

Meten is weten! 

Een goed begin is het halve werk! Jouw advertentie staat online en je ziet langzamerhand de websitebezoeken toenemen. Maar wat is dan de vervolgstap? Analyseren natuurlijk! Jouw investering in SEA moet wel een bepaald effect laten zien. De stand van zaken is in Google Ads te vinden.

Hier kun je zien op welke zoekwoorden het meeste verkeer binnenkomt en bij welke zoekwoorden de doelgroep misschien wel sneller overgaat tot conversie. Je kunt makkelijk voortborduren op deze gegevens door je budget slimmer te verdelen over sterke zoekwoorden waarmee je goed scoort. Zo kun je iedere campagne optimaliseren. Iedere optimalisatie brengt je dichterbij het behalen van je doelen. 

Maar… wat is nou het verschil tussen SEA en SEO? 

SEA en SEO lijken misschien wel op elkaar, maar er zitten grote verschillen tussen beide. Zoals hiervoor al uitgelegd kun je de allerhoogste posities in Google halen met SEA. Die resultaten verschijnen immers boven de organische resultaten. 

SEO daarentegen is ‘gratis’. Als je website (en je pagina) goed zijn geoptimaliseerd kun je bovenaan de (organische) zoekresultaten komen – tenminste, als je concurrentie dat niet nóg beter heeft gedaan. Met SEO zorg je er dus voor dat Google jouw beoogde zoekwoord(en) zo goed mogelijk herkent. Maar met alleen het vermelden van de zoekwoorden ben je er niet. Je moet niet alleen zorgen voor een goede tekst (die voldoet aan Googles wensenlijstje), maar ook voor de juiste techniek en populariteit van je website als geheel.

Maar da’s een andere tak van sport. Meer weten over SEO? Bekijk ons blog hieronder!

Wat is beter: SEO of SEA? 

Of SEO of SEA meer geschikt is voor jou is volledig afhankelijk van jouw doelen. SEO klinkt misschien wel heel voordelig, maar er zit veel tijd in om jouw website te optimaliseren en bovenaan te krijgen in Google. Bovendien kan het zo zijn dat je voor sommige zoekresultaten nooit hoger gaat scoren dan veel grotere concurrenten. Wel geeft SEO een langduriger effect. Staat jouw website bovenaan? Als je dit voor langere tijd vast weet te houden, zal het aantal websitebezoeken hoog blijven – mits het een relevant zoekwoord is. SEO rendeert (mogelijk) op de lange termijn. 

SEA is vooral geschikt als je zo snel mogelijk veel websitebezoekers wil trekken en rendeert daarmee vooral op de korte termijn – tenzij je een advertentiecampagne fulltime laat draaien. Voor kortere campagnes kan SEA dan ook heel interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kortere campagne rondom naamsbekendheid of een tijdsgebonden actie. 

Maar: SEA is volledig afhankelijk van je investering. Stop je met adverteren, dan stopt je zichtbaarheid via SEA.

Ben jij op zoek naar hulp?

Weet jij niet waar je moet beginnen met SEO en SEA? Schakel onze hulp in! Wij hebben alle kennis in huis op het gebied van SEO en SEA en helpen jou graag verder. Weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Laat je gegevens hiernaast achter, dan nemen wij snel contact met je op. 

 

Naam*

Bedrijfsnaam*

E-mailadres*

Telefoonnummer

Juist mag mijn e-mailadres gebruiken voor marketingdoeleinden

SEA én SEO met elkaar combineren?

Kom in contact om aan de slag te gaan met zoekmachinemarketing Neem contact op