Zorg dus voor een balans
Terwijl de focus op harde digitale marketingconversies essentieel is voor het bereiken van jouw financiële doelstellingen, zijn zachte conversies net zo belangrijk voor de promotie, het creëren van connecties en het delen van informatie over jouw merk. Hoewel zachte conversies niet per se leiden tot directe verkoop, betekent dit niet dat ze niet van waarde zijn.
Natuurlijk kan het doel zijn om meer te richten op de harde dan de zachte conversies. Toch kan dat een vergissing zijn. Om écht te slagen moet je je niet alleen richten op harde conversies. Ga daarom voor zowel harde als zachte conversies om jouw merk aan alle kanten te promoten. Zachte conversies kunnen er namelijk voor zorgen dat jouw doelgroep tijdens hun ontdekkingsreis het verkeer met opzet stimuleert. Door verdere blootstelling aan jouw boodschap kunnen deze bezoekers uiteindelijk jouw product kopen of zich aanmelden voor jouw dienst.
De opvolging is nét zo belangrijk
Zodra je mensen in je marketingfunnel krijgt via één van beide vormen van conversie is het belangrijk om deze op te volgen. Wees consistent in je berichtgeving en betrek jouw leads bij je merk via je normale marketingkanalen om positieve associaties en ervaringen te creëren.
Maar mijn conversies blijven uit…
Je hebt je conversies ingericht in Google Analytics en het tellen kan beginnen… Maar de conversies blijven uit. Voordat je enige vorm van werk doet om de conversie te verbeteren – hard of zacht – moet je de tijd nemen om jouw trechter te onderzoeken. Jouw website is gericht op het genereren van verkeer, maar je moet weten welke pagina’s en content het verkeer binnenhalen.
Er zijn een aantal zaken waarom een klant niet direct tot conversie of aankoop overgaat:
- Ze hebben je nu niet nodig
- Ze kunnen het zich nu niet veroorloven
- Of ze vertrouwen je nog niet
Jouw optimalisatieproces moet zich richten op het overbrengen van urgentie, zodat de bezoekers van jouw website het gevoel krijgen dat ze niet kunnen wachten om te investeren in jouw producten of diensten. Terwijl het aanbieden van een korting hen kan overhalen tot aankoop, kan je ook het schaarste- of exclusiviteitsprincipe uitproberen.
Door een beperkt aantal zaken aan te bieden, komt de urgentie in het geding. Als je de speciale aanbieding slechts voor beperkte tijd beschikbaar stelt aan jouw social-media-aanhangers, speel je in op zowel exclusiviteit als schaarste.
Nadat je de urgentie hebt opgebouwd, komt het overbrengen van waarde – niet waarom het waardevol is voor jóu, maar waarom het waardevol is voor de klánt. Beschrijf het op een manier die het meest waarschijnlijk overeenkomt van wat jij weet over jouw doelgroep.
Zorg ervoor dat ze je gaan vertrouwen. Bouw sociale bewijzen op met beoordelingen van derden, getuigenissen en reviews en deel deze op je website en social-mediakanalen. Neem een gemakkelijk te begrijpen, eerlijke garantie op die je kunt ondersteunen als jouw doelgroep je erop aanspreekt.