• Wat is een conversie?

    En hoe bepaal ik deze? 

Wat is een conversie?

Een conversie vindt plaats wanneer een bezoeker van jouw website een gewenst doel heeft bereikt. Dit kunnen verschillende conversies zijn, zoals:

  • Inschrijving nieuwsbrief
  • Contactformulier ingevuld
  • Klik op telefoonnummer
  • Klik op e-mail
  • Offerteaanvraag
  • Een product of dienst verkopen

Het percentage van het aantal bezoekers dat tot een conversie overgaat noem je jouw conversiepercentage. Wanneer je bijvoorbeeld 1.000 nieuwsbrieven verstuurt naar je klanten en 100 klanten melden zich aan voor je webinar, dan is de conversieratio 10%.

Wat heb je aan een conversie?

Je hebt een bedrijf en je weet wat je wil verkopen. Voor veel bedrijven is het doel dan ook vaak al duidelijk: het verhogen van conversies en betrokkenheid. Maar wist je dat niet alle digitale marketingconversies hetzelfde zijn? Het verschil tussen harde en zachte conversies kunnen jou helpen om jouw berichtgeving en doelgroepen te beïnvloeden. Hoe? Dat lees je hieronder. 

Harde en zachte conversies 

Afhankelijk van de doelstellingen van je site of bedrijf bepaal jij jouw belangrijkste conversies. Er is dus een verschil tussen zachte en harde conversies.   

Wat zijn zachte conversies?

Een zachte conversie leidt niet direct tot extra omzet. Voorbeelden van een zachte conversies zijn een contactformulier dat wordt ingevuldeen brochure die wordt aangevraagd en een telefoonnummer of e-mailadres waarop wordt geklikt. En ook het abonneren op onze nieuwsbrief hoort daarbij. 😉 Deze kopers zijn gewoon hun tenen in het water aan het dopen en zijn een beetje verder weg van een koopbeslissing. Een bepalend kenmerk van een zachte conversie is duidelijk de interesse. 

Een zachte conversie biedt duidelijke metingen van de acties die een doelgroep onderneemt, wat duidt op een positieve lift voor een product, merk of dienst, zonder een onmiddellijke meting van de impact op de financiële doelstellingen. Een zachte conversie kan zorgen voor een verhoogde merk-, product- of serviceaffiniteit, positieve sociale mediabetrokkenheid, of voor meer aanmeldingen in een e-maillijst. Deze mensen zitten nog in de eerste fase van het aankoopproces. Zij zijn nog niet klaar om te kopen, of weten nog niet zeker of ze van jou willen kopen. Zie het dus maar als een eerste date. Maak een goede eerste indruk.

Wat is een conversie?

Voorbeeld van zachte conversies

Wat zijn harde conversies?

Een harde conversie zorgt meteen voor extra omzet en beïnvloedt daarmee direct je financiële doelstellingen. Daarbij kun je denken aan de online verkoop van producten, diensten of inschrijvingen waarmee je omzet genereert. De eerste indruk was dus goed en de ‘date’ is goed verlopen. Nu het vervolg nog… 

Wat is een conversie

Voorbeeld van harde conversies

Zorg dus voor een balans

Terwijl de focus op harde digitale marketingconversies essentieel is voor het bereiken van jouw financiële doelstellingen, zijn zachte conversies net zo belangrijk voor de promotie, het creëren van connecties en het delen van informatie over jouw merk. Hoewel zachte conversies niet per se leiden tot directe verkoop, betekent dit niet dat ze niet van waarde zijn.

Natuurlijk kan het doel zijn om meer te richten op de harde dan de zachte conversies. Toch kan dat een vergissing zijn. Om écht te slagen moet je je niet alleen richten op harde conversies. Ga daarom voor zowel harde als zachte conversies om jouw merk aan alle kanten te promoten. Zachte conversies kunnen er namelijk voor zorgen dat jouw doelgroep tijdens hun ontdekkingsreis het verkeer met opzet stimuleert. Door verdere blootstelling aan jouw boodschap kunnen deze bezoekers uiteindelijk jouw product kopen of zich aanmelden voor jouw dienst.

De opvolging is nét zo belangrijk

Zodra je mensen in je marketingfunnel krijgt via één van beide vormen van conversie is het belangrijk om deze op te volgen. Wees consistent in je berichtgeving en betrek jouw leads bij je merk via je normale marketingkanalen om positieve associaties en ervaringen te creëren.

Maar mijn conversies blijven uit…

Je hebt je conversies ingericht in Google Analytics en het tellen kan beginnen… Maar de conversies blijven uit. Voordat je enige vorm van werk doet om de conversie te verbeteren – hard of zacht – moet je de tijd nemen om jouw trechter te onderzoeken. Jouw website is gericht op het genereren van verkeer, maar je moet weten welke pagina’s en content het verkeer binnenhalen.

Er zijn een aantal zaken waarom een klant niet direct tot conversie of aankoop overgaat:

  • Ze hebben je nu niet nodig
  • Ze kunnen het zich nu niet veroorloven
  • Of ze vertrouwen je nog niet

Jouw optimalisatieproces moet zich richten op het overbrengen van urgentie, zodat de bezoekers van jouw website het gevoel krijgen dat ze niet kunnen wachten om te investeren in jouw producten of diensten. Terwijl het aanbieden van een korting hen kan overhalen tot aankoop, kan je ook het schaarste- of exclusiviteitsprincipe uitproberen.

Door een beperkt aantal zaken aan te bieden, komt de urgentie in het geding. Als je de speciale aanbieding slechts voor beperkte tijd beschikbaar stelt aan jouw social-media-aanhangers, speel je in op zowel exclusiviteit als schaarste.

Nadat je de urgentie hebt opgebouwd, komt het overbrengen van waarde – niet waarom het waardevol is voor jóu, maar waarom het waardevol is voor de klánt. Beschrijf het op een manier die het meest waarschijnlijk overeenkomt van wat jij weet over jouw doelgroep.

Zorg ervoor dat ze je gaan vertrouwen. Bouw sociale bewijzen op met beoordelingen van derden, getuigenissen en reviews en deel deze op je website en social-mediakanalen. Neem een gemakkelijk te begrijpen, eerlijke garantie op die je kunt ondersteunen als jouw doelgroep je erop aanspreekt.

USP’s inzetten kan ervoor zorgen dat de bezoeker overtuigd raakt van jouw dienst of product

Maar hoe duidelijk jouw marketingfunnel ook is: de weg naar overtuiging moet eenvoudig en duidelijk zijn. Maak het je doelgroep dus ongelofelijk eenvoudig. Zorg voor eenvoudige conversiemogelijkheden: gebruik landingspagina’s waar je gemakkelijk het contactformulier kan invullen of een offerte kan aanvragen. Maak het de bezoeker van je website niet onnodig moeilijk en zorg voor duidelijke call-to-action buttons. Op deze manier hoeft de gebruiker niet te graven om te vinden wat ze zoeken.

Voorbeeld van een call-to-action button. Zorg dat deze in het begin van de tekst zichtbaar is.

Meer informatie over conversieoptimalisatie?

Heb jij hulp nodig bij het maken van jouw conversiestrategie? Laat je gegevens hiernaast achter, dan nemen we snel contact met je op.

Naam*

Bedrijfsnaam*

E-mailadres*

Telefoonnummer

Juist mag mijn e-mailadres gebruiken voor marketingdoeleinden

Conversieoptimalisatie (nóg beter) inzetten?

Kom in contact om aan de slag te gaan met conversieoptimalisatie Neem contact op