• Wat is een alt-tag?

    Een afbeelding is niet compleet zonder alt-tag

Wat is een alt-tag?

Een alt-tag is een (beschrijving van) een afbeelding op je website. Een afbeelding is niet compleet zonder een alt-tag, ook wel alt-tekst (alternatieve tekst) genoemd. Wanneer de afbeelding niet weergegeven kan worden, krijg je in plaats daarvan de alt-tag te zien. Zonder een alt-tag begrijpen zoekmachines niet waar de afbeelding over gaat. Ook voor voice search zijn afbeeldingen belangrijk. Wil jij je vindbaarheid dus verbeteren voor SEO? Zorg er dan voor dat je een duidelijke alt-tag toevoegt aan de afbeeldingen die je gebruikt. Dit geldt echter alleen voor functionele afbeeldingen. Decoratieve afbeeldingen hebben geen alt-tag nodig.

Hoe ziet een alt-tag eruit?

Een alt-tag – van de afbeelding hiernaast – ziet er als volgt uit:

<img src=’’https://www.juist.nl/wp-content/uploads/2015/02/kaart-636×720.png’’’ alt=’’Afstand tot Boekel met de auto in minuten’’/>

Afstand tot Boekel met de auto in minuten

Voordelen van een alt-tag

De alt-tag beschrijft in het kort de desbetreffende afbeelding. Een goede alt-tag heeft twee grote voordelen:

  • Je pagina scoort hoger in zoekmachines, doordat de zoekmachines géén afbeeldingen kunnen lezen, maar wél alt-tags.
  • Het helpt bezoekers met een visuele beperking die een schermlezer gebruiken de afbeelding te begrijpen. De schermlezer maakt de alt-tag dan hoorbaar.
  • Voice search kan je afbeelding ‘lezen’ en vertellen waar die over gaat.

Hoe zorg je voor een goede alt-tag?

Aan alt-tags gebruiken zitten een aantal do’s en don’ts verbonden. Zo is het bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je het zoekwoord overmatig gaat gebruiken in de alt-tag. Op deze manier creëer je een negatieve gebruikerservaring. Dit kan ertoe leiden dat de afbeelding als ‘spam’ wordt gemarkeerd en dat heeft uiteraard negatieve gevolgen voor je positie in zoekmachines. Een voorbeeld van een slechte alt-tag is:

<img src=”puppy.jpg” alt=”puppy dog pup pups puppies doggies pups litter puppies dog chihuahua puppies dog training puppy training cute puppy”/>

Het beste wat je kunt doen is een korte, maar krachtige omschrijving geven van de afbeelding. Er wordt namelijk gekeken naar de relevantie van de afbeelding. Oftewel, hoe relevanter de alt-tag van de afbeelding is, des te hoger de pagina scoort bij de zoekmachines. Een aantal handige tips hierbij zijn:

  • Maak gebruik van de zoekwoorden uit je zoekwoordenonderzoek. Voor het maken van een zoekwoordenonderzoek kun je onder andere de Zoekwoordplanner van Google of Ubersuggest gebruiken.
  • Laat het zoekwoord waar je mee wilt scoren terugkomen in je alt-tags.
  • Zet, als het kan, het zoekwoord vooraan in de alt-tag.
  • Vermijd onnodige zoekwoorden in de alt-tag. Gebruik maximaal twee zoekwoorden per afbeelding en zorg ervoor dat ze relevant zijn voor je pagina.
  • Beperk je alt-tag tot circa 15 woorden. Vermeld overige informatie eventueel in de titel, het onderschrift of in de tekst rondom de afbeelding.

Alt-tag in WordPress

WordPress is niet meer weg te denken als het gaat om het maken van websites. Vandaag de dag is WordPress het meest gebruikte contentmanagementsysteem ter wereld. Het is de host van zo’n 39% van alle websites.

Als je bij WordPress een afbeelding wilt toevoegen, ga je naar ‘media toevoegen’. Vervolgens kun je dan een bestand uploaden of kijken in de mediabibliotheek. Heb je een afbeelding aangeklikt, dan zie je aan de rechterkant de ‘bijlagedetails’. Hier kun je onder andere een titel, een onderschrift, een omschrijving én een alt-tekst toevoegen aan je afbeelding. Wil je dus een alt-tag toevoegen aan jouw afbeelding, vul hem dan in bij het kopje ‘Alt-tekst’. Wanneer je gebruik maakt van Yoast SEO krijg je een melding wanneer je geen alt-tags hebt gebruikt. Hoe meer relevante informatie je bij de bijlagedetails invult, des te meer waarde je afbeelding krijgt.

Het verschil tussen een alt-tag en een title tag

Net zoals een alt-tag is de title tag ook een attribuut dat wordt toegevoegd aan een afbeelding tag in HTML (HyperText Markup Language). De title tag heeft daarom ook dezelfde voordelen als een alt-tag. Het verschil zit in de weergave van beide tags. Een alt-tag wordt vertoond wanneer de afbeelding niet weergegeven kan worden. Een title tag daarentegen wordt zichtbaar wanneer je met de muis over de afbeelding gaat. Verwar beide tags dus niet met elkaar.

Meer informatie over een alt-tag?

Meer weten over alt-tags en SEO? Laat je gegevens hiernaast achter, dan nemen we snel contact met je op!

Naam*

Bedrijfsnaam*

E-mailadres*

Telefoonnummer

Juist mag mijn e-mailadres gebruiken voor marketingdoeleinden

Wil jij je SEO naar een hoger niveau tillen?

Ja, ik wil ook aan de slag met SEO! Neem contact op