Onder de hoofdnavigatie start een categoriepagina van een webshop meestal met een kruimelpad:

Home > Hoofdcategorie > Subcategorie

Naam van hoofdcategorie (Kop 1)

Een korte omschrijving van de hoofdcategorie die bijvoorbeeld begint met “Wil je een nieuwe [naam hoofdcategorie] kopen? Hier vind je een volledig assortiment van [naam productgroep] in onze webshop. Bij [URL] kun je eenvoudig en snel je nieuwe [naam productgroep] kopen”. Vervolgens kun je deze omschrijving uitbreiden met enkele tips, adviezen en ondersteuning voor bezoekers die evt. vragen hebben over het product, levering of iets anders. Zorg dat de tekst uit maximaal 5 regels bestaat voor een desktop bezoeker.

Deeplinks naar Tips en advies: Blog – FAQ – Help
Deeplinks naar top 3 Merken: Merk A – Merk B – Merk C

Kop 2 met zoekwoord als enkelvoud in een zinsvorm

Een aanvullende omschrijving over dit onderwerp waarin ingegaan wordt op bijvoorbeeld de voordelen, eigenschappen of toepassingen van het product. In deze alinea met tekst wil je aanvullende content ontwikkelen die door zoekmachines wordt geïndexeerd. Onze ervaring leert dat op een categoriepagina 400 tot 500 woorden volstaan met een dichtheid van 5%. Dat betekent dus dat het zoekwoord waarvoor de categorie wordt geoptimaliseerd 20 tot 25 keer naar voren mag komen.

Kop 2 met zoekwoord als meervoud in een zinsvorm

Veelal zie je teksten met 2 tot 3 alinea’s waarin aanvullende uitleg staat over de getoonde producten. Wat voor de optimalisatie van de interne linkstructuur echter ook relevant is, is om te zorgen voor deeplinks naar producten of andere categorieën. Zo kun je linken naar een product maar ook naar een subcategorie of een landingspagina die gerelateerd is aan het onderwerp van deze pagina. Ook hier geldt dat een alinea meestal niet langer is dan 5-7 regels.

Afsluitende kop 2 met [zoekwoord kopen]

Als afsluiting zie je vaak een koptitel met daarin het woordje ‘kopen’ toegevoegd. Omdat dit bij webshops een veelgebruikte zoekterm is en vaak duidt op een hogere kans op conversie wil je vaak op dergelijke woorden meer focus leggen. Het gaat erom dat je de belangrijkste zoekwoordcombinatie naar voren brengt op een pagina, dat hoeft niet per se het woordje ‘kopen’ te zijn.

Een lijst van merken, een lijst van vragen en antwoorden (FAQ) of relevante tips en advies al dan niet aangevuld met een fotoalbum zie je ook regelmatig als afsluiting van een categoriepagina. Tot slot zie je dat vaak de laatste alinea of regel afsluit met een call-to-action of deeplink naar de contactpagina, het blog of de klantenservice.