Hoe ga je om met generatie Z?
3 juli 2018
Maandag 11 juni zijn Claudia en ik namens Juist naar het Kids en Jongeren Marketing Congres geweest bij dierentuin Burgers’ Zoo. Behalve aapjes kijken hebben we ook volop kennis vergaard en inspiratie opgedaan over kids en jongerenmarketing. Een veelgemaakte fout door marketeers is dat we generatie Z vergelijken met millennials. Die vergelijking gaat niet helemaal op, en mensen uit generatie Z zijn dus geen millennials 2.0. Wie is generatie Z dan? We kunnen natuurlijk nooit een stempel drukken op een hele generatie, maar de belangrijkste kenmerken van generatie Z en hoe je er mee om kunt gaan lees je hieronder.
Hoe herken je generatie Z?
Over millennials (generatie Y, geboren tussen 1980 en 2000) is al veel geschreven en bekend. Maar er komt een nieuwe generatie aan: generatie Z. Sterker nog, de jongeren die behoren tot deze generatie zijn er al en hebben op dit moment hun eerste baantje of stage. Dat betekent dus ook dat ze geld verdienen en consumeren. Ze geven niet alleen hun eigen geld uit, maar hebben ook grote invloed op het koopgedrag van hun ouders. Zo heeft 40% van deze kinderen en jongeren inspraak over welke auto er wordt aangeschaft of waar het gezin op vakantie gaat.
Generatie Z wordt over het algemeen gedefinieerd als de jongeren die geboren zijn tussen 1995 en 2010. Deze generatie wordt gezien als de meest diverse generatie tot op heden. Tijdens het congres definieert Aljan de Boer deze generatie aan de hand van drie kenmerken; realistisch, ‘make it happen’-mentaliteit en pluralistisch.
Leuk weetje: zelf behoor ik nog nét tot generatie Z en zie ik om me heen veel van deze kenmerken terug in mijn vrienden- en kennissenkring. Ik licht deze drie kenmerken graag nog even wat verder toe.
Realistisch 🤔
De jongeren die behoren tot generatie Z zijn realistisch doordat zij steeds meer worden geconfronteerd met de harde realiteit. Denk hierbij aan social media, maar ook aan het (jeugd)journaal en/of speciale nieuwsvakken op school die inhaken op deze actuele onderwerpen. Ze zien dat er veel oorlog is en dat dit een grote impact heeft op de maatschappij. Denk hierbij aan gebeurtenissen als 9/11, de aanslagen in Parijs of MH17. Daarnaast hebben ze ook de kredietcrisis meegemaakt en hiervan de gevolgen gezien bij bijvoorbeeld hun eigen ouders.
Ook drinken jongeren minder, zijn de rokers onder deze generatie afgenomen en gaan ze verstandiger om met hun lichaam (bron: CDC, juni 2016).
Daarnaast kijken ze op tegen andere mensen. Ze zullen eerder kiezen voor mensen die iets goed doen voor de wereld zoals Malala Yousafzai, dan voor bijvoorbeeld wereldster Beyoncé. Zo wil ook generatie Z wereldverbeteraars worden. Ze hebben gezien hoe de voorgaande generaties de fout in zijn gegaan en willen het zelf beter doen. Inmiddels doet dan ook ruim een op de vier jongeren in de VS vrijwilligerswerk. Zij willen iets positiefs achterlaten en een grote impact hebben op de wereld.
Tip voor de marketeer: help deze generatie met het maken van een overwogen keuze en neem ze vooral serieus!
Goede voorbeelden van campagnes: Persil: Free the kids, KPN: The story of Evert_45
‘Make it happen’-mentaliteit 🤩
Jongeren uit deze generatie zijn erg leergierig en onderzoekend. Ze hebben de regie over hun eigen leven en willen graag zelf dingen maken, leren en ontdekken. Generatie Z maakt hun eigen succes. Zo is maar liefst 94% van de Nederlandse jongvolwassenen die hiertoe behoren het eens met de stelling: ‘waar een wil is, is een weg’.
Tip voor de marketeer: bied bijvoorbeeld DIY (Do It Yourself)-oplossingen aan en laat generatie Z zelf ontdekken.
Goede voorbeelden van campagnes: Kika: Ruim op voor Kika, Nintento Labo en Mattel: eigen speelgoed 3D printen
Pluralistisch 🏳️🌈
Zoals hierboven al vernoemd staat, is generatie Z de meest diverse generatie tot nu toe. Ze zijn erg globaal georiënteerd en hebben meer gemeen met leeftijdsgenoten aan de andere kant van de wereld dan met oudere generaties in hun eigen woonplaats. Ze accepteren verschillende sociale en culturele subsystemen in een samenleving en geloven in de gelijkheid van mannen en vrouwen.
Tip voor de marketeer: plaats jongeren niet in hokjes, verdiep je in de context en staar je niet blind op gedrag.
Goede voorbeelden van campagnes: Zeeman breekt met stereotypen, Maybelline kiest voor mannelijk model
Maar hoe nu om te gaan met Generatie Z…
Zoals hierboven ook al staat beschreven zijn dit enkel kenmerken die we internationaal terugzien bij deze groep. Het is goed om ons te realiseren dat we deze doelgroep niet over één kam kunnen scheren. Het is daarom belangrijk om in gesprek te gaan met de jongeren die jij wil aanspreken. Door hun nieuwsgierigheid zijn ze bereid te helpen en daarnaast hebben ze goede input.
Het is ook goed om je te verdiepen in de media die jongeren gebruiken, zoals Musical.ly, Snapchat en Instagram. Kijk hierbij naar welke spreektaal ze gebruiken, welke onderwerpen ze interessant vinden, welke relaties ze online aangaan en welke emojis ze gebruiken. Vergeet daarnaast vooral video niet. Volg kanalen als Dumpert, VKMAG en Ballinnn en neem vooral YouTubers serieus. Want vloggers hebben veel invloed! Het inzetten van Influencer Marketing is bij deze doelgroep dan ook een goede keuze, mits je een goede (influencer)strategie hebt waarmee je op lange termijn waarde opbouwt.
Oja…. GIFjes en Emoiji’s worden ook veel gebruikt!
Dus… mooi lijstje met kenmerken over mezelf! 😎 Wil je meer weten over kids en jongerenmarketing? Neem dan gerust contact met ons op!
Groetjes Lisa
0 Reacties