Verkopen met advertorials: van lezers klanten maken.
7 december 2016
Een advertorial, ook wel een betaald artikel genoemd dat binnen de content van een blog geplaatst wordt en vermomd is als een normaal artikel. Het is eigenlijk gewoon reclame, maar dan aangepast naar de stijl van een blog waardoor het ‘onderdeel’ van dat blogbericht wordt. Vaak staat in een advertorial dus reclame zoals een win actie, een product of dienst aanbeveling of is het een artikel dat gaat over een bedrijf of organisatie. Deze worden in opdracht van een bedrijf of bemiddelingsbureau geschreven. Je herkent de berichten aan de kleine lettertjes ‘Advertorial’. Ze worden ook wel gastartikel, gesponsorde blogpost of gastpost genoemd.
Hoe werkt een advertorial?
Ook advertorials op je blog? Je kan deze op twee manieren verkrijgen: Direct via een bedrijf of via een bemiddelingsbureau:
- Blogmij
- Adfactor
- Social1nfluencers (speciaal voor YouTube)
Je kan je gratis inschrijven bij de bemiddelingsbureaus. Ze zullen vragen naar bezoekers aantallen en volgers op social media. Hoe meer bezoekers/volgers je hebt hoe interessanter je wordt voor bedrijven. Daarnaast zijn blogs die uniek zijn in een onderwerp ook populair bij bedrijven voor advertorials.
Je bent verplicht om in je blog te vermelden dat het is gesponsord. Veel bedrijven willen dat je dit niet vermeld. Dit komt omdat Google bedrijven “straft” voor het afkopen van advertorials. Google registreert normaal hoe vaak je wordt gelinkt aan andere bedrijven. Echter negeert Google de links die betaald zijn.
Hoe schrijf ik een goede advertorial?
Je moet een advertorial niet vergelijken met een advertentie. Echter is het doel wel hetzelfde: lezers overtuigen van jouw bedrijf, product of merk. Van lezers klanten maken. Bij een advertentie ligt de commerciële inslag er dik bovenop, terwijl dit bij een advertorial meer op de achtergrond wordt gehouden. Hoe kan je dit nu het beste aanpakken en waarmee moet je rekening houden?
Think outside-in
Zie je advertorial als een praatje met je doelgroep, breng duidelijk je boodschap over maar wel in een aantrekkelijk jasje. Dit betekent dus geen teksten waaruit blijkt dat jouw bedrijf of product geweldig, interessant, innovatief en speciaal is, daar prikt de kritische lezer zo doorheen. Geef nuttige, praktische en interessante tips en blijf lekker to the point.
Gebruik quotes
Dit hoeven niet per se quotes te zijn van mensen binnen jouw bedrijf. Een frisse blik van een partner of expert binnen je vakgebied kan voor interessante quotes zorgen. Zij vertellen hoe het is om met jouw bedrijf samen te werken of welk probleem jouw product heeft opgelost.
Ben duidelijk
Je wilt dat een gebruiker iets doet na het lezen van je advertorial, sluit je advertorial daarom af met een call-to-action. Hiermee kun je aangeven dat ze kunnen bellen of e-mailen of verwijs je naar een pagina op je website waar men verdere informatie of instructies kan vinden. Dwing jezelf om je boodschap kort en krachtig te formuleren en laat je lezer direct weten wat hij of zij moet doen.
Happy ending
Geef je artikel altijd een vrolijk einde, waar jouw oplossing het probleem heeft verholpen of waardoor bepaalde dingen makkelijker worden.
Verzorgde opmaak
Zoals je al hebt kunnen lezen wordt de advertorial opgemaakt in de stijl van een blog. Zorg ervoor dat het lijkt alsof het een redactioneel artikel is. Afbeeldingen trekken de aandacht, zorg ervoor dat je deze toevoegt. Maak tenslotte gebruik van tussenkopjes of vergroot bepaalde stukken van je artikel waardoor ze extra opvallen.
Vermeld je gegevens
Niet geheel onbelangrijk, beschrijf je bedrijfsprofiel in een paar korte zinnen en vergeet niet je contactgegevens en bedrijfsnaam te vermelden. Weet de geïnteresseerde lezer ook meteen waar hij terecht kan. 🙂
Voor wie is een advertorial relevant?
Het is natuurlijk leuk om geld te verdienen aan je blog. Echter wanneer de blog niet de hoofdactiviteit is van je website wordt het vaak lastig om er geld mee te verdienen. Bemiddelingsbureau/bedrijven of pr-bureaus willen vaak blogs met veel bezoekers. Schrijf jezelf pas in bij bemiddelingsbureaus als jij vindt dat jou blog klaar is voor advertorials. Vertel hierin duidelijk wie je bent, waarover je blogt, wat je doelgroep is, hoeveel volgers/unieke bezoekers je hebt, op welke kanalen je actief bent en sluit af met je contact gegevens. Voor kleinere blogs is het vaak lastig om gesponsorde artikelen binnen te halen, maar je kan natuurlijk ook in je omgeving opzoek naar bedrijven en/of samenwerkingen om content over te schrijven.
Google & Advertorials
Zoals je al hebt kunnen lezen straft Google voor het afkopen van advertorials. Advertorials bestaan al een tijdje en natuurlijk werd daar ook wel eens misbruik van gemaakt, sinds 2013 heeft Google dus strikte regels rondom advertorials en andere betaalde links. Zij willen namelijk niet dat advertorials als een linkbuilding methode wordt gebruikt. Zorg er dus voor dat onderstaande punten worden uitgevoerd voordat je een advertorial maakt of plaatst:
Informeer je adverteerders
Laat je adverteerders weten dat je de richtlijnen van Google aanhoud en dat de links binnen de advertorials geen waarde zullen hebben.
Zorg voor een disclaimer
Geef in deze disclaimer duidelijk aan dat je website betaalde content bevat en dat deze volgens de juiste richtlijnen ingezet worden.
No-follow op alle links binnen een advertorial
Een puntje waar nog altijd veel bloggers de fout in gaan, zorg ervoor dat alle links binnen een advertorial een no-follow tag krijgen. Dit kan je als volgt doen:
Wanneer je een link wilt aanmaken ziet deze er bijvoorbeeld als volgt uit:
<a href="http://www.juist.nl/advertorials/">Dit is een advertorial link</a>
Aan deze link voeg je vervolgens rel=”nofollow” toe:
<a href="http://www.juist.nl/advertorials/" rel="nofollow">Dit is een advertorial link</a>
Deze link zal voor Google nu geen waarde meer hebben.
Kortom: zorg ervoor dat je een advertorial altijd volgens de juiste richtlijnen plaatst of laat plaatsen, en onthoudt:
“If you’re going to do an advertorial, you have to be 100% committed to making it look like news.”
0 Reacties